The Voice of Holland is een populaire show met een uniek format
The Voice is een multinationale televisieserie voor zangcompetities. De serie begon in Nederland als The Voice of Holland https://znaki.fm/nl/events/the-voice-of-holland/ in 2010. Veel andere landen hebben het format aangepast en begonnen met het uitzenden van hun nationale versies in 2011 en 2012. Het is een concurrent geworden voor Simon Fuller’s Idol en Simon Cowell’s The X Factor.
Deelnemers zijn aspirant-zangers uit openbare audities en lokale karaokebars. De show bestaat uit vier wedstrijdfasen. De eerste is de blinde auditie, waarbij de vier coaches naar de deelnemers luisteren in stoelen tegenover het podium zodat ze hen niet zien. Als een coach het goed vindt wat hij hoort van die deelnemer, drukt hij op een knop om zijn stoel te draaien om aan te geven dat hij geïnteresseerd is om met die deelnemer te werken. Als meerdere coaches op hun knop drukken, kiest de deelnemer de coach met wie hij of zij wil werken. De blind auditions eindigen wanneer elke coach een vast aantal deelnemers heeft om mee te werken (zoals tien in de Britse versie, zestien in de Amerikaanse versie of zestien in de Nederlandse versie). Coaches wijden zich aan het mentaal, muzikaal en in sommige gevallen fysiek ontwikkelen van hun zangers, geven hen advies en delen de geheimen van hun succes.
De deelnemers die de blind auditions met succes doorstaan gaan door naar de battle rondes, waar de coaches twee van hun eigen teamleden tegen elkaar uitspelen om samen hetzelfde lied te zingen voor een studiopubliek. Na de vocale confrontatie moet de coach er één uitkiezen om door te gaan. Als er geen specifieke winnaar kan worden aangewezen, wordt de competitie een spelletje van het lot door middel van munt opgooien. In sommige versies zijn er steals waarbij tegengestelde coaches een deelnemer kunnen stelen die door hun eigen coach is weggestemd door op hun knop te drukken. Net als bij de blinde audities, als meer dan één coach op hun knop drukt, kiest de deelnemer welke coach hij of zij wil. Elke coach heeft een vast aantal stelen (meestal één of twee).
In sommige versies gaan de winnaars van de battle rondes door naar de knock-out rondes. Net als in de gevechtsrondes laten coaches twee van hun eigen teamleden het tegen elkaar opnemen. Deze keer kiezen de deelnemers hun eigen nummer om individueel uit te voeren terwijl de ander toekijkt en wacht. Daarna kiest de coach er een om door te gaan terwijl de ander naar huis wordt gestuurd.
Aan het einde van de knock-outrondes gaan de sterkste leden van het rooster van elke coach door naar de liveshows. In deze laatste fase van de competitie nemen de beste deelnemers van elk team het tegen elkaar op tijdens een live uitzending. Het televisiepubliek stemt om één deelnemer van elk team te redden, zodat de coach live op televisie kan beslissen wie hij wil redden en wie niet. In de volgende ronde kiest het publiek tussen de twee artiesten die overblijven in elk team, en de coach heeft ook een stem die even zwaar weegt als de stem van het publiek. Uiteindelijk laat elke coach zijn/haar beste kandidaat over om deel te nemen aan de finale, waar hij/zij een origineel lied zingt. Van deze vier wordt er één uitgeroepen tot “The Voice” – en ontvangt de hoofdprijs in de vorm van een platencontract. In sommige versies treden alle deelnemers elke week op en bepaalt alleen de stem van het publiek welke deelnemers doorgaan in de competitie, een format dat lijkt op Idol en The X Factor. Dit betekent dat elke deelnemer kan worden geëlimineerd en dat geen enkele coach een plek in de finale garandeert.
Een van de hoekstenen van het The Voice format is de deelname aan sociale media via Twitter, Facebook en het speciaal ontworpen platform “connect”. Gebruikers kunnen inloggen via hun Facebook-account en achtergrondinformatie over de show opvragen. Het platform biedt ook de mogelijkheid om de show online te streamen, te stemmen, te communiceren met vrienden en te discussiëren over verschillende onderwerpen en vragen die de producenten tijdens de show stellen.